Janell

Janell

Als kind werkte Janell al met verf. Waar vroeger Talens de afgekeurde, half gevulde tubes verf op de afvalplaats in Ugchelen stortte, en waar de tamme varkens rondscharrelden, viste hij deze tubes er weer uit. Aan verf dus nooit gebrek.

Hij is begonnen met het maken van abstracte schilderijen met onder andere ecoline en Oost-Indische inkt. Hierna is hij met olieverf gaan werken. Hij volgde schilderles bij onder andere Jo Klerks, Elly en Reint Withaar en Nico en Herman Bulder. Herman heeft deze planeet reeds verlaten. Herman was naast docent ook een vriend en een tweede vader. Janell heeft verschillende groeps- en solo exposities gehad in de loop der jaren. Voor een aantal schouwburg concerten van De Vlinders ( zijn bandje),  heeft hij een aantal zeer grote schilderijen geschilderd en decors ontworpen. Bij het vervaardigen hiervan heeft hij veel hulp gekregen van zijn vriend en mede  “Vlinder” ( bandlid) Ciel van Triest.

Diverse door hem gemaakte vlinderschilderijen zijn gebruikt voor het boekje ,,Gevleugelde schoonheid” met vlinder Haiku’s van verschillende dichters.  Enkele andere schilderijen hebben de cover boekjes van een dichteres  en van zijn eigen boekjes gedecoreerd. Naast het werken met ruwe steen had hij de intentie om met klei en was te gaan werken. Vooral de nieuwsgierigheid om de kneedbaarheid van de materialen te ontdekken sprak hem aan. De klei of was beelden worden in brons gegoten. Het is voor hem moeilijk om zijn tijd te verdelen tussen het schilderen en beeldhouwen en muziek maken. Echter omdat hij al zo lang heeft geschilderd, muziek maakt , kiest hij tegenwoordig vaak  voor beelden creëren .

Sinds 2013 mag hij zich gelukkig prijzen dat hij model boetseer les krijgt  van de bekende beeldhouwer Joop ter Riele. De uiterst vriendelijke Joop woont en werkt in Zutphen. Hij heeft altijd veel les gegeven. In het verleden heeft hij ook les gegeven bij het kunstcentrum de Doekom in Apeldoorn. Joop is o.a. bekend geworden met zijn beeld : Het Arnhems meisje.

Nog eenmaal in de week geeft hij les aan een klein geselecteerd groepje leergierige mensen, waarvan de meesten al jarenlang wekelijks te gast zijn bij hem. Hij probeert dan op een plezierige, humoristische, ongedwongen manier zijn grote kennis over te brengen op zijn leerlingen. Zijn motto is iedere avond weer : kijken, kijken, kijk, bestudeer het model uitvoerig, neem de tijd, voordat je ook maar een handeling verricht. Regelmatig wordt Joop  benaderd of hij zijn kennis en vakmanschap meer naar buiten wil brengen. Echter die tijd is geweest, het hoeft niet meer van hem.

 

 

 

 

Leave a Comment